Dårlig Vane er en rapgruppe som kommer i fra Bergens-området, nærmere bestemt Loddefjord. Akustikken kan være lydhør og god i fjellene rundt Loddefjord, noe som denne gruppa har nytt godt av. Rappe-gruppen fikk sitt gjennombrudd i 2016, og har siden den gang rappet seg videre inn i mange unge og eldres hjerter. Det fenger av musikken til disse tre glade og lystige rapperne, og de seiler galant avsted på suksessen fra låten «Gikk i bakken». Låten ble spilt i den kjente, norske serien «Skam». Det er mange unge sjeler som fremdeles nynner rappe-toner fra serien, og ikke minst til nye vokal-toner på rim fra gruppa.

Er rap og hiphop to sider av samme sak?

Å rappe er en spesiell måte å synge på. Du bruker mange vokaler og ordene kommer på rim. Det hele kan nesten virke litt stakkato, men med samtidig med fengende rytmer. Det er nesten som å snakke, men ved å bruke rytmiske toner. Tekstene i rappe-musikken inneholder egne spesielle tema, og ofte preget av personlige erfaringer. det kan være tema som kjærlighet, oppvekst eller politikk. Å rappe kommer i fra hiphop kulturen, og er det som blir kalt for en av de fire elementer i denne kulturen. Denne kulturen inneholder også breakdance, beatboxing og streetfashion, i tillegg er det DJ-ing og grafitti.

Hvor stammer hiphop-musikken fra?

Hiphop kulturen hadde sin spede oppstart på gata i New York på 1970- tallet, og i latino- og de svartes miljø. Musikken ble spilt på gata, og bar preg av både konkurranse og selvhevdelse. Begrepet «hip» betyr på en måte «forståelse» og «i tiden», mens ordet «hop» henviser til de ulike hoppende og ruggende bevegelsen som artisten bruker når de synger, eller snakker med toner, rytme, rim og vokaler. Musikken er en form for kunst, som de hvite senere adopterte og bygget videre på – på sine egen måte, og med sine egne ulike innspill, slik som Dårlig Vane har gjort.

Skam og Dårlig Vane

«Skam» er en kjent norsk nettbasert dramaserie som gikk på NRK. Serien hadde sin oppstart i 2015. Serien ble veldig populær, mest blant den yngre generasjoner, men også blant de eldre. Mange sjeler kjente seg igjen i både ulike hendelser, situasjoner og karakter i serien. På samme måte som det er med rap-musikk og i hiphop-kulturen, er mening at det hele skal bygge på virkeligheten, en virkelighet som den vanlige mannen i gata kan kjenne seg igjen i. Dårlig Vane hadde allerede gjort ulike kjente entreer i musikk verden før låten deres «Gikk i bakken» ble brukt i nettserien.

Dårlig Vane byr på gode holdninger

Mye rap-musikk handler om gangster-tema, med en litt uggen undertone. Dette gjelder ikke for Dårlig Vane, snarer tvert i mot. Her er det god stemning på høyt nivå. Selv om det har dukket opp litt kritikk til bruk av begrepet kjerring og tøs, i stedet for ord som damer eller kvinner. Som mange unge menn er også disse tre unge mennene opptatt av damer, og uttrykker dette på sin helt egen måte. Ikke noe galt i det, og gutta er stødige nok i seg selv til å tåle den kritikken dette måtte få. De synger tross alt bare om dagliglivet, bare på sin egen måte.

Tre stødige karer er med i Dårlig Vane

Fokus til Dårlig Vane, er ikke dårlig vane men å ha det gøy mens de lager låter og planlegger sitt neste musikktrekk og album. Disse tre jakter ikke på neste hit-låt slik som mange andre musikere gjør. Her handler det om gode vaner, tre ulike personligheter som matcher sammen som sin egen treenighet. Selv beskriver de seg som «en som er tidig, en som er flink og en som er fet». Låtene til gruppen er dønn ærlige, og kan nok treffe enhver rett i sjelen på mer enn en måte. Den kan til og med provosere litt, men samtidig sette en tanke eller to i gang hos lytterne.

Copyright 2021 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress