Fjorden Baby! ble opprettet påsken 2005. Bandet består av bassist Kjetil Grimsby Haarr, trommeslager Jan Eivind Bertelsen, keyboardist Nam Phoung Nguyen, gitarist Jan Henning Buen og vokalist Sturle Kvilekvål. Sistnevnte er for øvrig barnebarn av forfatteren Nils Kvilekvål. Bandets stil spenner over sjangrene eksperimentell rock, new wave og postpunk. Fire av bandmedlemmene er fra Loddefjord, mens bassisten er fra Moi i Rogaland. Navnet på bandet kommer fra en prosatekst skrevet av poeten «Toggi» fra Loddefjord. Fjorden Baby! regnes som selve startskuddet for den såkalte bergensbølgen, som inspireres av en rekke sjangerblandinger som punk og new wave à la The Clash, Talking Heads og New Order.

Eksperimentell rock

Eksperimentell rock er en fellesnevner som omfatter flere musikksjangere. Dette er rock som inspireres av et bredt spekter innen musikken. Mange drar paralleller med 80-tallets såkalte madchesterbølge og bandene New Order, Happy Mondays og The Stone Roses. Musikken heller over mot punk og new wave. Band verdt å nevne i denne kategorien er The Aller Værste, The Clash og Talking Heads. Det hele handler om sjangerblandinger, derav navnet eksperimentell rock. Fjorden Baby! er intet unntak, her eksperimenteres det med musikk inspirert av forskjellige stiler. Bandet har også fått utmerkelser for sin innsats. I 2009 ble de nummer to i Urørtfinalen. Det var Pony the Pirate som vant finalen.

Det første albumet

Bandets første album ble sluppet 2. februar 2009. Platen ble laget i plateselskapet Tellés Opplett-label, og distribuert av VME. På albumet finner du ti låter spilt inn i Duper Studio. Yngve Sætre var produsent, Jørgen Træen mikset fire av låtene, mens Henrik Seip mikset én. Albumet fikk gode kritikker, og kritikerne hyllet bandet for spennende og nyskapende rock. Albumet regnes også som en kultklassiker blant mange kritikere, musikkjennere og journalister. I 2009 valgte daværende bassist Tony Alexander Syversen å trekke seg fra bandet, og Kjetil Grimsby Haarr tok hans plass. Syversens siste opptreden med bandet var på Hovedscenen under Øyafestivalen i 2009.

Det andre albumet

I 2011 kom det etterlengtede albumet «Se deg rundt i rommet», som det var store forventninger til etter at musikkmagasinet ENO slapp en smakebit noe tidligere. ENO var ansvarlig for publiseringen, som ble gjengitt i Lydverket på NRK. Både smakebiten og selve albumet fikk gode kritikker. Platen ble sluppet på Fjorden Biznizz, bandets eget plateselskap. De ga også ut to singler: «Rendezvouz» og «Himmelen», som begge ble hitlåter. Begge ble radiolistet både på A- og B-listen. I tillegg kåret norske musikkjournalister «Himmelen» til årets låt i 2011. Begge hitlåtene ble laget i 2009 i kjølvannet av «Karoline» fra det første albumet.

Det tredje albumet

«Fjordkloden» er bandets tredje plateutgivelse, og innfridde alle forventninger. Dette albumet består av spor som «Vinduene», «Verden e du» og «Kaya Piraya», som alle tre er rørende spor ispedd sorg og følelser. Til dette finnes også den rake motsetning, som hurrasangene «Tingene» og «Noen tar tiden». Det er altså store overraskelsesmomenter på den tredje platen, noe som gjorde at det høstet gode kritikker fra musikkjennere. Herjing og moro kommer til sin rett på denne platen, noe det også gjør når Fjorden Baby! opptrer live. Dette er musikk for spesielt interesserte og de som setter pris på den eksperimentelle musikkens blandede stiler.

Retro som svinger

Fjorden Baby! er retro, og det svinger, dog på en mørk og ilter måte som fenger et vidt publikum. Bandet har til og med klart å bli bannlyst av konsertarrangører, så det er alt annet enn en kjedelig gruppe. Setter du selv pris på new wave og eksperimentell rock, vil du nok likevel finne både tekster og toner fengende om du lar Fjorden Baby! få en sjanse. Selv om bandet er klart preget av engelsk musikk fra 80-tallet, er bandet så helnorsk som det kan få blitt. Loddefjord-kvintetten har skapt seg et navn på markedet, og får av musikkjennere strålende kritikk for sin eksperimentelle skaperevne.

Copyright 2021 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress