Lars Vaular er fra Åsane i Bergen, og kom til verden 20. september 1984. Fra ung alder av har tekst og toner vært hovedfokus hos den musikalske bergenseren. Før han startet sin solokarrière som musiker utgjorde han den ene halvdelen av hiphop-duoen Tier’n & Lars. Duoen har flere artige utgivelser bak seg, med musikk inspirert av dagliglivet og hverdagen rundt dem. Siden 2007 har Vaular kjørt solo, og det har kommet mange spennende, sterke og kritikerroste album og solosingler siden han begynte å lage musikk alene. Åsaneværingen er kjent for å sprenge grenser for hvordan en rapper kan presentere sin musikk.

Rap og hiphop

Rap og hiphop er to begreper som på mange måter knyttes sammen, samtidig som de også er noe ulike. Det er ikke alltid like lett å skille mellom disse to, særlig for utenforstående, men en viss forskjell er det likevel. Den beste forklaringen på forskjellen mellom disse to konseptene har blitt prestert av den på mange måter selverklærte hiphop-filosofen KRS-One, som har kunnet uttalte at «Rap is something you do, hip hop is something you live». Begge deler har sin opprinnelse i afro- og latinamerikanske miljøer i New York på 1970-tallet, men hiphop omfatter lydbildet mens rap legger vekt på lyrikken, rimen og ordene.

Poet og låtskriver

Det ligger tanker og meninger bak hver eneste tone, strofe og sang som kommer fra Lars Vaular. Målet og meningen er at vi som lyttere skal kunne kjenne oss igjen i tekstene hans. Han overrasker stadig med hvordan han velger å bruke både toner og ulike instrumenter satt til musikken sin, noe som også gjør det spennende å lytte til hans svært varierte tekster. Vaular skriver tekstene sine selv, og komponerer toner og stil slik at de på best mulig måte fremhever det han ønsker å formidle, og det budskapet som han ønsker å få fram i musikken sin.

Spennende musikkbakgrunn

Rap og hiphop er en relativt ny musikkstil, som ikke utelukkende tilhører undergrunnen slik den gjorde for bare noen tiår siden. Stilen har på mange måter utviklet seg både fra og til ulike nye sjangere innenfor populærmusikken, uten at vi skal gå nærmere inn på det. Skal vi likevel trekke fram noen, er det verdt å nevne breakdance og beatboxing. Det er en spennende musikkbakgrunn Lars Vaular spiller og rapper seg igjennom, og ikke minst lager mange gode og tankevekkende toner til – satt sammen med levende musikkvideoer som gir en flott helhet og bilde i hver tekst han rapper og bringer fram.

Den ærverdige Spellemannprisen

Spellemannprisen har blitt delt ut siden 1973, for å hedre landets beste artister. Dette er en prisutdeling for norske musikkartister som har utmerket seg på en positiv måte året før. Det varierer litt på antall priser som blir delt ut hvert år, også for hvilke ulike kategorier det blir delt ut pris i. Lars Vaular ble for første gang nominert til Spellemannprisen i 2009, i klassen hiphop. I 2010 vant han Spellemannprisen i denne kategorien. Han vant denne prisen igjen i 2011, i tillegg til prisen årets tekstforfatter. Under Spellemannprisen 2015 ble han nominert til hele tre ulike priser.

Tiden fremover

Det er ikke bare Spellemannprisen Lars Vaular kan vise til, han har også vunnet meritter som Dialektprisen i 2010, Edvard-prisen i 2012 og P3 Gull 2015. Han ble også tildelt et Spotify-stipend i 2010. I tillegg har han vært nominert til flere priser opp gjennom årene. På platen «Flere steder alltid», som ble gitt ut i 2019, prøvde han seg nok en gang på nye retninger innenfor hiphop. Lars Vaular har lenge vært en av Norges viktigste rappere, og vi har nok mye mer spennende i vente fra en av de som virkelig har satt bergensk rap på kartet.

Copyright 2021 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress