Razika er et band som ble dannet av fire jenter i Bergen, men er absolutt ikke et vanlig jenteband. Marie Amdam, Maria Råkil, Marie Moe og Embla Karidotter har spilt sammen siden de var 15 og dannet bandet på Møhlenpris i Bergen. Bandet ble grunnlagt i 2006, og i 2010 fikk de en platekontrakt med Smalltown Supersound. De sang på norsk og var ikke redde for å bruke sin egen dialekt i musikken sin. De spilte tydelig indierock, men de var også inspirert av reggae og ska-musikk. Bandet ble oppløst sommeren 2019, og holdt sin siste konsert under Øya-festivalen.

Vondt i hjertet: Musikk om politikk og kjærlighet

Ifølge The Guardian hadde de første sangene til Razika klare, politiske budskap, mens de nyere sangene handler om kjærlighet og om å lengte etter å møte den rette. Selv om musikken mistet det politiske preget, sluttet ikke de unge kvinnene å uttale seg om politikk. I 2016 protesterte de mot regjeringens politikk, og i 2016 mottok de drapstrusler etter at de hadde gått i 1. mai-tog under en parole som støttet Palestina. De har også jobbet mot kroppspress, og har i intervjuer gitt uttrykk for feministiske verdier. Razika har altså vært et band som ikke har vært redd for å markere seg politisk.

Fra Bergen til verden

Bandet begynte som et prosjekt i Bergen ved siden av skolen, men i 2012 reiste de på sin første internasjonale turné. De sang på norsk, men hadde likevel stor suksess i Japan og i en rekke europeiske land. I USA spilte de konserter på den kjente festivalen South by Southwest i Austin, Texas. I USA fikk de strålende anmeldelser for det første albumet Program 91. Mange norske artister velger å synge på engelsk slik at de kan slå igjennom i utlandet, men Razika beviste at en synge på morsmålet og likevel lykkes. Kanskje vil flere norske artister gjøre det samme, inspirert av bandet fra Bergen.

Suksess i Norge

Razika gjorde det ikke bare sterkt i utlandet, men hadde også stor suksess i Norge. Albumet Program 91 ble nominert til «Årets nykommer» under Spellemannprisen, og nådde sjetteplassen på VG-lista. De fikk også gode anmeldelser og tok den norske konsertscenen med storm. Singelen Vondt i hjertet fra albumet ble en stor hit. Den ble spilt i 30 uker på P3, og ble kåret til årets låt av Dagsavisen. Den avisen kåret også albumet til årets album. i 2013 kom albumet På vei hjem ut, og i 2015 ga de ut Ut til de andre. I 2018 slapp bandet det siste albumet Sånn kjennes verden ut.

En siste konsert

I 2019 var det slutt for bandet. De hadde spilt sammen siden de var 15 år gamle, og hadde blitt voksne kvinner i bandet. Det var ikke en stor konflikt som oppløste bandet, slik det gjerne er for andre band. De hadde lyst til å jobbe med andre prosjekter, og derfor valgte de å avslutte Razika-eventyret. Bandet spilte sin siste konsert under Øya-festivalen 9. august 2019, og det satte et punktum for en fantastisk karriere. De kunne se tilbake på konserter i utlandet og Norge, og gode anmeldelser over hele verden. Alt startet i Bergen, og ga jentene i bandet minner for livet.

Ikke et typisk jenteband

I 13 år holdt Razika sammen. De opplevde både internasjonal og nasjonal suksess, selv om de holdt fast på å synge på norsk. Bandmedlemmene var heller aldri redde for å uttrykke politiske meninger, selv når det fikk ubehagelige konsekvenser. Razika er et godt eksempel på at kvinner kan synge om emner som opptar dem, være seg politikk eller kjærlighetssorg, og fortsatt gjøre det godt i en mannsdominert bransje. De var aldri et typisk jenteband, og det viste seg å være en fordel. Selv om bandet nå er oppløst, kommer du nok til å høre mer fra kvinnene i årene som kommer.

Copyright 2021 | Theme By WPHobby. Proudly powered by WordPress